Paralajmërim nga Evropa: Trump mund të largohet, por jo edhe “trumpizmi”

Thënia se “Kur Amerika teshtin, bota ftohet”. Humbja elektorale e presidentit të SHBA-së, Donald Trump, flamurtari aktual i popullizmit kombëtar, është një teshtimë e fortë e dëgjuar në të gjithë botën nga mbështetësit e tij.

Por një teshtimë nuk do të thotë se jeni ftohur. E djathta e fortë është një forcë e ngulitur, afatgjate në të gjithë botën, veçanërisht në Evropë, dhe do të vazhdojë të formësoj politikën e shoqërive në të cilat ato qëndrojnë të forta, raporton newsweek.

Matthew Goodwin, një profesor në Universitetin e Mbretërisë së Bashkuar të Kentit dhe ekspert i lëvizjeve populiste, tha se këto lëvizje të krahut të djathtë ishin “e kundërta e një flakërim në tigan”.

“Pothuajse të gjitha lëvizjet e mëdha, të suksesshme populiste që kemi pasur – familja Le Pen në Francë, Lidhja Veriore në Itali, Partia Popullore Zvicerane, Partia e Pavarësisë e Mbretërisë së Bashkuar – shumë nga këto lëvizje kanë qenë të pranishme dhe jo vetëm për vite, por për dekada”, pohoi ai.

Ata që shpresojnë në një fund të shpejtë dhe të pastër të presidencës së republikanit amerikan do të zhgënjehen. Lideri i tyre mund të largohet nga Shtëpia e Bardhë, por votuesit e Trumpit nuk janë të gatshëm të heqin dorë nga lufta.

Pavarësisht nëse janë ekonomike, politike ose sociale, konvulsionet e SHBA-së shpesh shfaqen në pjesën tjetër të botës. Zhvillimet në vendet dhe rajonet e tjera ende formohen kryesisht nga realitetet e brendshme, por i tillë është dominimi i kulturës amerikane dhe arritja e pakrahasueshme e armëve dhe parave amerikane që pjesa tjetër e botës nuk mund të ndihmojë por të mos ndikohet nga veprimet e SHBA.

Vëzhguesit e huaj gjithashtu janë gjithmonë të etur për të nxjerrë ndonjë mësim nga zgjedhjet presidenciale të Amerikës, të cilat janë të pashembullt në rëndësinë, shkallën, koston dhe mbulimin e tyre.

Ky vit nuk është ndryshe. Humbja e Trumpuit – të cilën ai ende nuk ka pranuar ta pranojë pavarësisht se ka lejuar tranzicionin – është konsideruar nga disa si fillimi i mundshëm i një periudhe rënieje për populizmin e djathtë, një rënie e perdes në një valë që ka dominuar bisedën politike në shumë vende vitet e fundit.

Trump sigurisht që është pjesë e kësaj tendence. Brexit dhe zhvendosja e Partisë Konservatore në të djathtë në Mbretërinë e Bashkuar, fitorja e Jair Bolsonaros në Brazil, suksesi i partive anti-vendosje në Itali, rrënjosja e autoritarizmit ksenofob në Hungari, forcimi i fuqisë shoqërore konservatore në Poloni, domethënia nativiste e politikanëve në Izrael – lista vazhdon.

Por në vend se humbja e Trumpit të vendosë skenën për atë që pjesa tjetër e botës mund të shohë në zgjedhjet e tyre të ardhshme, amerikanët ndoshta duhet të shikojnë jashtë vendit ku ka një histori më të theksuar të populizmit të ekstremit të djathtë. Kjo mund të zbusë pritjet liberale dhe t’u japë shpresë konservatorëve të mundur.